Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

KAKO SMANJENJE VAGINALNIH LAKTOBACILA UTIČE NA ŽENU?

KAKO SMANJENJE VAGINALNIH LAKTOBACILA UTIČE NA ŽENU

Podijelite ovaj članak

Gotovo sve vaginalne tegobe nastaju zbog poremećaja vaginalne flore.  Laktobacili su vrsta bakterije vaginalne flore koji proizvode mliječnu kiselinu. Mliječna kiselina stvara kiselu sredinu koja štiti vaginu od prekomjernog širenja štetnih bakterija koje dovode do raznih infekcija. Što je više laktobacila, to je uravnoteženija mikroflora.

Ukoliko dođe do smanjenja laktobacila, dolazi do poremećaja mikroflore, što dovodi do urogenitalnih infekcija poput bakterijskog vaginitisa, kandide, te bakterijskih i gljivičnih infekcija. Najdominantniji laktobacili u vaginalnoj flori su: Lactobacillus crispatus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus jensenii, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus paracasei, međutim o njima ćemo detaljnije pričati u nekom od narednih blogova.

Zasigurno se pitate: na koji način djeluju laktobacili? Laktobacili formiraju zaštitni biofilm na vaginalnoj sluznici čime sprječavaju rast i razvoj patogenih mikroorganizama. Laktobacili produkuju mliječnu kiselinu koja je odgovorna za održavanje normalne pH vrijednosti vagine (3,8-4,5), te imaju sposobnost da proizvode antimikrobne supstance (vodonik-peroksid i druge bakteriocine), koji direktno djeluju na patogene mikroorganizmu i imaju značajnu ulogu u imunom odgovoru.

Ukoliko dođe do vaginalne disbioze, koja predstavlja neravnotežu između dobrih bakterija i patogenih mikroorganizama koji su uzročnici bolesti, upotrebom vaginalnih probiotika rješava se ovaj problem. Biota intima kapsule su jedini i prvi imuno-probiotik na tržištu Balkana koji štiti vaginalni, urinarni i probavni trakt od bakterijskih i gljivičnih infekcija, te rješavaju problem vaginalne disbioze.

Ukoliko ste pušač, nepravilno se hranite, izloženi ste stresu, hormonskim promjenama, koristite antibiotike, agresivne sapune za pranje intimne regije, neadekvatan veš i usku odjeću te imate loše higijenske navike, ovi faktori će, u određenom periodu, skoro sigurno voditi ka vaginalnoj disbiozi, odnosno smanjenju broja vaginalnih laktobacila.

Također, manjak laktobacila na vaginalnoj sluznici dovodi do poremećaja pH vrijednosti i nastanka vaginalnih infekcija.

Pored korištenja probiotika, koji se mogu i preventivno koristiti, inovativan način zaštite intimne regije je također i upotreba intimnog gela. Biota intima gel koji pruža dugotrajan osjećaj svježine i čistoće tokom cijelog dana.

Zahvaljujući blagoj hipoalergenoj formuli, pomaže ublažavanju simptoma vaginalnih infekcija, doprinosi održavanju vaginalne mikrobiote u ravnoteži, te ima protivupalno, regenerativno i antiseptičko dejstvo.

Redovna upotreba probiotskih preparata zaštit će vas od vaginalnih infekcija, a i osnažit će i Vaš imunitet! Biota Intima: Jednostavno – za žene!

Call Now Button