Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

Kako sprečiti grčeve kod beba?

Grcevi-kod-beba

Podijelite ovaj članak

Grčevi su česti kod beba i javljaju se kod 40% novorođenčadi. Obično počinju oko treće sedmice života, najviše se ispoljavaju oko šeste nedelje i obično prestanu do trećeg mjeseca. Ako traju i nakon toga, treba istražiti druge uzroke kao što su problemi u probavi hrane.

Šta su grčevi?

U medicini, grčevi se nazivaju infantilne kolike. Javljaju kao periodi plača najmanje 3 sata dnevno, više od 3 puta sedmično a mogu trajati i duže. Bebe koje dobro napreduju i nemaju druge zdravstvene probleme su najčešće pogođene. Grčevi se javljaju iznenada, praćeni su nadutošću stomaćića, grčenjem nogu i stisnutim pesnicama. Obično se javljaju nakon hranjenja i prestaju nakon oslobađanja gasa ili stolice. Beba može da plače iz različitih razloga, a ne samo zbog grčeva. Plač može da bude posljedica gladi, prejedanja ili osjetljivosti na hranu koju beba dobija, kao i reakcija na raspoloženje osoba u okruženju.

Uzroci nastanka grčeva

Nije poznat tačan uzrok kolika, ali većina pedijatara smatra da je glavni uzrok gutanje vazduha tokom hranjenja. Ovo se potvrđuje činjenicom da se grčevi često javljaju u popodnevnim satima i nakon hranjenja, što ukazuje na probleme u varenju hrane. Istraživanja su pokazala da se Helicobacter pylori bakterija nalazi u stolici kod beba koje imaju grčeve. Kod odraslih, ova bakterija može izazvati upalu želuca i čir na dvanaestopalačnom crijevu. Liječi se terapijom koja uključuje dvije vrste antibiotika. Međutim, zbog razvoja otpornosti bakterija na antibiotike i mogućnosti nastanka hroničnih bolesti, ova terapija se ne primjenjuje kod dojenčadi.

Kako da pomognete bebi?

Držanje bebe u naručju je najefikasniji način da se ublaže kolike, iako mnogi roditelji strahuju da će na taj način razmaziti svoju bebu. Lagano ljuljanje i pjevanje pjesmica ili uspavanki također mogu biti od pomoći, kao i blaga masaža stomaka. Važno je napomenuti da se beba ne smije postavljati na stomak dok spava do šestog mjeseca starosti.

Poznato je da bebu smiruje vožnja autom. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da provozaju bebu svaki put kada plače, mali trikovi su imitiranje ljuljanja u stolici ili pravljenje zvukova koji liče na rad motora, kao što su zvuk usisivača, fena za kosu ili mašine za veš.

Kod nas na tržištu postoje različiti preparati koji se koriste u borbi protiv grčeva kod dojančadi. Većinu čine prirodni preparati, koji sadrže ulje kima, pšenične klice i različite vitamine. Od pomoći može biti i čaj od nane.

BIOTA intima kapsule  su probiotik koji se preporučuje trudnicama i dojiljama kako bi pomogao u održavanju zdrave vaginalne flore. Ali, možda niste znali da korišćenje ovih kapsula tokom trudnoće može pomoći u sprečavanju grčeva kod beba. Kada trudnica uzima BIOTA intima® kapsule, probiotici iz njih mogu se prenijeti na bebu preko posteljice i kroz majčino mleko, poboljšavajući njenu crijevnu floru prije rođenja i u prvih nekoliko mjeseci života. Zapamtite da je vaše i bebino zdravlje važno, stoga birajte BIOTA Intima proizvode!

Call Now Button