Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

MENOPAUZA – KAKO SE IZBORITI?

Untitled design (81)

Podijelite ovaj članak


Pretpostavljate da ste ušle u period menopauze ili da se bliži, ne brinite se, to je samo period svake žene koji će proći! Menopauza za svaku ženu predstavlja jedinstveno i individualno iskustvo, ali gotovo svaka žena ima neke simptome. Danas ćemo pričati upravo o ovoj temi!

Menopauza je posljedica pada jajnika, a samim tim proizvodnja glavnih spolnih hormana kod žene estrogena i progesterona je u padu. Menopauza označava zadnju menstruaciju u životu jedne žene i predstavlja ulazak u period starenja. Prijevremena menopauza nastupa prije 40. godine dok kasna nakon 55. godine života. Tranzicijski period prema menopauzi nastupa već 10 godina prije posljednje menstruacije kada i reprodukcijska sposobnost žene počinje da opada, a do značajnih hormonalnih promjena dolazi otprilike 8 godina prije menopauze.

Dijagnoza menopauze se može uspostaviti ako je prošlo najmanje 12 mjeseci od izostanka posljednje menstruacije. Žene u ovom periodu počinju osjećati mnogobrojne simptome koje neke žene podnesu vrlo jednostavno, a dok za neke predstavlja itekako iscrpan period. Umor i iscrpljenost je jedan od prvih i glavnih simptoma što mogu itekako uticati na kvalitet života. Promjene raspoloženja su u ovom periodu izražajnije i žene postaju razdražljivije, ponekad anksiozne a čak mogu imati i probleme sa depresijom. Ali, najupečatljiviji simptom koji osjeti svaka žena ali i njihova okolina je pretjerano znojenje odnosno iznenadni napadi vrućine koji znaju biti izražajniji noću. Mozak dobija signal da je organizam pregrijan gdje se pokreće mehanizam oslobađanja topline tijela i počinje hlađenje. Tada žena odjednom pocrveni i rad srca počinje biti brži.

Pored navedenih simptoma, također je neizostavna promjena tjelesne težine, promjene na koži i kosi, bolovi u zglobovima i mišićima te smanjenje libida.

Iako je menopauza neizostavan period u životu svake žene i za njega bi se trebala svaka žena pripremiti, nikada ne možete znati koje ćete tačno simptome imati. Zdrave životne navike, redovna tjelesna aktivnost, dovoljan unos vitamina D i kalcija mogu spriječiti negativne posljedice ove velike prekretnice u vašem životu zvane MENOPAUZA.

Biota intima kapsule su vaginalni imunoprobiotik koji u svom sastavu ima čak 6 visokospecifičnih laktobacila i dva imunomodulatora: laktoferin i vitamin D koji je itekako bitan za korištenje u periodu menopauze.

Menopauza predstavlja fazu ulaska u novi period života. Žene postaju sigurnije,  odgovornije i itekako svjesnije sebe i svog tijela. Menopauza je samo faza koja će proći, s toga opustite se! Najbolje tek dolazi!

Call Now Button