Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

MENSTRUALNE TEGOBE – ZAŠTO SE JAVLJAJU I KAKO IH UBLAŽITI?

menstrualne tegobe

Podijelite ovaj članak

Menstrualni ciklus je prirodan i neizbježan dio života svake žene. Dok je za neke žene to blaga nelagoda, druge se suočavaju s intenzivnim i izazovnim simptomima koji ometaju njihovu svakodnevicu. Šta je uzrok ovim tegobama i kako ih možete ublažiti?

 

Uzroci menstrualnih tegoba

  • Hormonske fluktuacije: Estrogen i progesteron – dva ključna hormona, fluktuiraju tokom menstrualnog ciklusa. Ove promjene mogu izazvati različite simptome kao što su bolovi, nadutost, promjene raspoloženja i glavobolje.
  • Kontrakcije maternice: Tokom menstruacije maternica se steže kako bi se odbacila njena obloga. Za neke žene ove kontrakcije mogu biti slične grčevima i mogu uzrokovati bol.
  • Ostali faktori: Nezdrava prehrana, nedostatak vježbanja, stres, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola, također, mogu doprinijeti menstrualnim tegobama.
 

Rješenja i olakšanje

Konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i magnezijem može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova. Također, pijenje puno vode može smanjiti nadutost.

Redovna tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju menstrualnih bolova, poboljšanju raspoloženja i smanjenju nadutosti.

Tehnike poput joge, dubokog disanja i meditacije mogu, također, pomoći u smanjenju stresa koji često prati menstrualne tegobe.

 

Kako BIOTA Intima® može pomoći?

BIOTA Intima® proizvodi su pažljivo formulirani kako bi podržali žensko intimno zdravlje, uključujući simptome povezane s menstrualnim ciklusom. Kapsule, na primjer, pomažu u regulaciji obilnih i bolnih menstruacija, dok BIOTA Intima® krema i gel pružaju trenutno olakšanje od iritacija i svraba koji se često javljaju tokom menstruacije.

Zahvaljujući sastavu bogatom laktobacilima, laktoferinom i vitaminom D, BIOTA Intima® proizvodi pružaju cjelovitu podršku vašem tijelu, omogućavajući vam da se osjećate najbolje čak i tokom najizazovnijih dana vašeg ciklusa.

Call Now Button