Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

MOŽEMO LI SE RIJEŠITI BOLNIH MENSTRUACIJA?

Untitled design

Podijelite ovaj članak

Problem bolnih menstruacija ima čak četiri od pet žena. Za sve njih, menstruacija predstavlja značajnu tegobu, dok nekim ženama uskraćuje i ograničava svakodnevne aktivnosti. Posebno su izražajne bolne menstruacije kod mlađih žena i adolesentica.

Notifikacija na menstrualnom kalendaru da nam menstruacija dolazi ponekad nije ni potrebna, jer tupa bol koja se javlja u donjem dijelu stomaka zna biti intenzivna i jaka, čak nekoliko dana prije dolaska menstruacije.

Menstruacija sama po sebi nije ugodna i svaka žena je proživljava na svoj način. Menstruacija može biti izuzetno bolna, obilna, praćena jakim glavoboljama, bolom u donjem dijelu leđa, te bolom u grudinama. Gotovo svaka žena ima neke od ovih simptoma, dok neke žene nažalost imaju sve. Menstrualna bol se može javiti u više oblika, najčešće kao sijevajuća bol ili periodični grčevi u donjem dijelu stomaka koji vrhunac dožive prilikom početka krvarenja i smiruju se u prvih par dana mentrualnog ciklusa. U toku menstrualnog ciklusa, kada je krvarenje izražajno, često su prisutne mučnine, proljevaste stolice te vrtoglavica.

Za menstrualnu bol se često kaže da je nasljedna odnosno genetski povezana, te ukoliko je neko od članova porodice (majka, sestra, nana) imao iste ili slične probleme, velika je šansa da ćete i vi.

Međutim, jako je bitno ohrabriti žene koje pate od bolnih menstruacija! Bolne menstruacije većinom nisu uzrok teških bolesti, mada je svakako poželjno konsultovati se sa ginekologom, jer jedan od mogućih, a ozbiljnijih, uzroka može biti endometrioza. Genetika i fiziološki procesi koji se odvijaju za vrijeme menstruacije ipak su najčešći uzroci boli koju žene osjete u toku menstrualnog ciklusa.

Smanjenje boli obično sve žene rješavaju uzimanjem lijekova protiv bolova. Ne čekajte da bol bude nepodnošljiva, najbolje je pri prvim simptomima uzeti analgetik i na taj način smanjiti rizik od nastanka ogromnih bolova. Naravno, analgetike uzimati u dozvoljenim količinama!

Međutim, jako je bitno i prije menstrualnog ciklusa voditi računa o svom zdravlju i unositi u organizam namirnice i dodatke ishrani poput Biota intima kapsula na bazi sojeva iz roda Lactobacillus za žene, koji će vam pomoći da period menstrualnog ciklusa što lakše podnesete. Također, redovno unosite kalcij, magnezij i vitamin D. Pored toga, blaga fizička aktivnost, tople obloge i biljni čajevi su odlično rješenje kod „neposlušne“ menstruacije.

I za kraj… Ne očajavajte, bolne menstruacije se smanjuju tokom godina, a u velikom broju slučajeva nakon prvog poroda bolne menstruacije nestaju ili ipak budu manje bolne.

Call Now Button