Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

OPORAVAK NAKON TRUDNOĆE

oporavak-nakon-trudnoce

Podijelite ovaj članak

Porod za svaku ženu predstavlja posebno iskustvo a samim tim i oporavak se razlikuje od žene do žene. Generalno jako je bitno da se svaka porodilja u ovom periodu posveti sebi i svom oporavku.

Postpartum predstavlja period nakon poroda u kojem se tijelo vraća u prvobitno stanje, odnosno stanje prije trudnoće. U tom periodu rane zarastaju, maternica se oporavlja, dolazi do promjena na dojkama odnosno stvara se mlijeko te se dešavaju razne psihičke i emotivne promjene.

Oporavak žena odvija se na različite načine i različitim tempom. Prema zvaničnim istraživanjima, prosječno vrijeme oporavka većine žena je šest do osam sedmica nakon poroda. Neki simptomi u potpunosti nestaju nekoliko mjeseci nakon poroda. Oporavak kod porodilja koje su rodile na carski rez je mnogo duži i iscrpniji, te se tegobe na mjestu gdje je rez napravljen mnogo duže mogu osjećati.

Neki od prvih simptoma su crvenilo i osjetljivost oko vagine, praćeno obilnim iscjedkom. Često se pojavljuje obilni crveni iscjedak, ali nemojte se prepadati. Taj proces je normalan jer maternica počinje proces involucije gdje se vraća u prvobitno stanje prije trudnoće i često zna biti praćen jakim grčevima, umorom i iscrpljenošću. Kako prolaze sedmice oporavka tako i crveni iscjedak biva svjetliji i sve ga je manje i manje. Stoga, razloga za strah i brigu nema!

Nakon 6 sedmica, tijelo gotovo svake žene se počinje vraćati u normalu, mogu se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima i tjelovježbi. Seksualna aktivnost sa bračnim partnerom je moguća nakon 6. sedmice i tada ne bi trebalo biti nikakvih problema, ali svakako konsultujte se sa svojim ginekologom.

Pored navedenih problema i raznoraznih tegoba, porodilju će pratiti i problemi sa stolicom. Razlozi su lijekovi koji se koriste protiv bolova te hormonalne promjene, potom problemi sa mokrenjem, bolovi pri dojenju i mnoge druge tegobe. Ali znajte jedno, da je sve ovo prolazno i da se gotovo svaka žena susreće sa ovim tegobama poslije poroda. Najbitnije od svega da znate da će sve prestati i da ćete se vrlo brzo vratiti svakodnevnom životu. Ali ovaj put uz jedan prelijepi dodatak, bebu!

Kada generalno pričamo o oporavku i postporođajnom periodu, od velike je važnosti zapravo intimna higijena kod žene. Sve ove navedene tegobe se mogu umanjiti ili upotpunosti odstraniti ukoliko na pravilan način održavate higijenu intimne regije i područje oko šavova. Za prvih 6 sedmica se preporučuje tuširanje uz izbjegavanje korištenja bilo kakvih kupki, sapuna sa intenzivnim mirisima. Ukoliko se uz tuširanje sa mlakom vodom i dalje ne osjećate čisto idealno rješenje je upravo Biota intima gel za pranje intimne regije koje prije svega ima protivupalno, regenerativno i antiseptičko dejstvo i pomoći će u zamlađivanju rane.

Znamo da od svega porodiljama najteže pada prva menstruacija nakon dugo vremena. Prva menstruacija može doći već nakon treće sedmice nakon poroda ali to ipak zavisi od više faktora. U slučaju da porodilja ne doji odmah, menstruaciju može očekivati vrlo brzo, za razliku od porodilja koje doje, dolazak menstruacije mogu pričekati malo duže. Zanimljiva činjenica je da nakon poroda odnosno dolaskom prve menstraucije žene su najplodnije odnosno mogu puno lakše zanijeti, s toga porodilje koje nisu spremne za drugu bebu odmah, pazite se i svakako koristite kontracepciju po savjetu ginekologa.

U prvim danima i sedmicama posvetite se sebi i bebi. Upoznajte se sa svojom bebom i uživajte. Dani brzo prolaze, beba prebrzo raste i ne dajte da vam hormoni utiču na raspoloženje i odnos sa bebom. Na najbolji način brinite o sebi i osigurajte brz oporavak a beba neka unese samo radost i sreću u vaš život. Na najsebičniji način već i u trudnoći brinite o sebi i djetetu korištenjem BIOTA intima® kapsula koje se preporučuju trudnicama i dojiljama. Kada buduća mama posljednji mjesec trudnoće pije BIOTA intima® kapsule, njena beba će veoma lako proći kroz period grčeva ili ih neće imati. Mislite nekoliko koraka unaprijed i preventivno djelujte uz BIOTA intima® kapsule.

Call Now Button