Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

PREVENCIJA NEUGODNIH MIRISA INTIMNE REGIJE

intimna njega

Podijelite ovaj članak

Neugodni mirisi intimne regije mogu biti izvor nelagode i smanjenja samopouzdanja kod mnogih žena. Srećom, postoji niz mjera koje se mogu poduzeti radi prevencije neugodnih mirisa intimne regije. Pravilna intimna higijena ključna je za održavanje zdravlja i svježine intimne regije. Međutim, bitno je naglasiti da intimna zona uvijek ima blagi miris zbog feromona, hormonalnih promjena i zdravih bakterija koji pomažu u očuvanju vaginalne flore. U nastavku ovog bloga pričat ćemo kako i na koji način da se riješite neugodnih mirisa koji znaju biti intenzivni, neugodni i na koncu mogu biti rezultat gljivične ili bakterijske infekcije.

Kako ne bi došlo do pojave neugodnih mirisa intimne regije, fokus se stavlja na redovno održavanje i vođenje pravilne intimne higijene. Intimnu regiju je bitno redovno prati koristeći blagi sapun ili proizvode čija je namjena isključivo za intimnu regiju. Nikako ne koristite agresivne sapune, kupke ili gelove jer oni itekako mogu narušiti prirodnu ravnotežu mikroflore. Posebnu brigu o higijeni intimne regije treba imati u periodu menstrualnog ciklusa, što podrazumijeva redovno mijenjanje higijenskih proizvoda te korištenje proizvoda koji su posebno dizajnirani za taj period, kako biste spriječili zadržavanje vlage i razmnožavanje bakterija.  BIOTA intima® gel na bazi hijalurona je savršen proizvod za održavanje intimne higijene i osim što vam pruža dugotrajan osjećaj svježine, BIOTA intima® gel ima protivupalno, regenerativno i antiseptičko dejstvo. Međutim, nekada nije dovoljno samo održavati intimu regiju čistom, a da ne obračamo pažnju na to šta nosimo, odnosno koji donji veš i od kojih materijala. Sintetički donji veš je idealna podloga za razvoj bakterija jer zadržava se vlaga i na taj način bakterije nađu svoj put kako bi se nastanile i razmnožile. S toga, zlatno pravilo za sve dame, birajte pažljivo donji veš od isključivo prirodnih materijala i na taj način ćete sebe osigurati i zaštiti. 

Također, jedan od uzročnika širenja neugodnih mirisa intimne regije jeste i bakterijska i gljivična infekcija. Kada u rodnici ima previše „loših“ bakterija, tada one narušavaju njenu prirodnu mikrofloru i dolazi do stvaranja bakterijske infekcije, koja rezultira neugodnim mirisom od tamo dole, svrbežom, peckanjem te pojačanim iscjedkom. Gotovo isti simptomi su i sa gljivičnom infekcijom, osim što miris vaginalne regije miriše na kvasac i tada se radi o Candidi – gljivici koje se možete riješiti uz adekvatnu terapiju. U tom periodu treba izbjegavati hranu bogatu šećerom i kvascem te pojačati unos povrća i proteina. 

Prevencija neugodnih mirisa intimne regije igra važnu ulogu u održavanju svježine i samopouzdanja žena. Pravilna intimna higijena, uključujući upotrebu proizvoda poput BIOTA intima® kapsula, može pomoći u održavanju ravnoteže mikroflore i podržati pH ravnotežu intimne regije. BIOTA intima® kapsule pružaju prirodnu podršku prevenciji neugodnih mirisa, omogućujući ženama da se osjećaju svježe i samopouzdano u svakodnevnom životu.

Call Now Button