Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

Probiotici i mentalno zdravlje žena

viber_image_2022-07-05_13-43-11-402

Podijelite ovaj članak

Mentalno zdravlje je nešto čemu smo, nažalost, počeli tek od nedavno posvećivati pažnju, ali živimo u takvom podneblju, gdje je još uvijek „tabu tema“ imati probleme psihološke prirode. Međutim, mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje kada je u pitanju održavanje ukupnog zdravlja, a to je posebno važno za žene.


Stručnjaci Nacionalnog instituta za zdravlje tvrde da žene češće od muškaraca pokazuju znakove depresije i anksioznosti, a čak postoje i neke vrste depresije koje su jedinstvene za žene. Osim toga, žene imaju tendenciju da doživljavaju mentalne poremećaje drugačije od muškaraca i češće pokazuju određene simptome kao što su promjene raspoloženja, slaba energija, socijalno povlačenje, probavni problemi i razdražljivost.
(izvor: https://www.nimh.nih.gov/)


Kada je u pitanju unaprijeđenje mentalnog zdravlja, ženama možda neće pasti na pamet da razmišljaju o crijevima. Međutim, brojna nedavna istraživanja otkrila su snažnu vezu između onoga što se događa u mozgu i ogromnog broja mikroorganizama koji naseljavaju probavni trakt. Naime, naše crijevne bakterije pomažu u oblikovanju strukture mozga kako starimo, a promjene u crijevnoj mikrobioti tokom vremena mogu uzrokovati karakteristične promjene u strukturi mozga i ponašanju, te na taj način utiču na to kako razmišljamo, osjećamo i ponašamo. Ova jedinstvena veza između crijeva i mozga uključuje vagusni nerv (https://www.britannica.com/science/vagus-nerve), koji se proteže od moždanog stabla do abdomena. Vjeruje se da je vagusni nerv način na koji naši crijevni mikrobi “razgovaraju” s mozgom, što objašnjava zašto probavni problemi često prate osjećaj tjeskobe ili stresa.
Naučnici koji proučavaju vezu crijeva i mozga polažu velike nade u mogućnost da ćemo jednog dana moći pozitivno utjecati na raspoloženje i ponašanje jednostavno mijenjajući svoju unutrašnju bakterijsku ravnotežu.
Zato ne zaboravite svakoga dana uzeti svoju dozu Biota Intima kapsula!

Call Now Button