Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

SMIRIMO HORMONE NAKON PORODA

Vitamin D

Podijelite ovaj članak

U prethodnom blogu govorili smo generalno o porodu i kako da novopečene mame prevaziđu sve promjene koje ih čekaju u postporođajnom periodu. Savjete smo podijelili kako se izboriti sa svim fazama između ostalog i „divljanjem“ hormona nakon poroda. I da, upravo iz tog razloga jer su hormoni posebna i široka tema, te mnoge žene ne znaju kako da ih iskontrolišu, danas detaljno pričamo o tome.

Porođaj je prekretnica u životu svake žene i donosi brojne fizičke i emocionalne promjene. Hormonski disbalans nakon porođaja može imati značajan utjecaj na tijelo i emocionalno stanje majke. Danas ćemo zajedno istražit kako se hormoni mijenjaju tokom trudnoće i nakon porođaja te ćemo predstaviti Biota Intima proizvode koji pružaju prirodno rješenje za regulaciju hormona.

U toku trudnoće, žensko tijelo prolazi kroz značajne hormonske promjene. Razina estrogena i progesterona raste kako bi se podržao razvoj fetusa. Oksitocin, poznat kao “hormon ljubavi”, igra važnu ulogu u procesu porođaja i dojenju. Prolaktin je ključni hormon za proizvodnju mlijeka u mliječnim žlijezdama, odnosno on potiče proizvodnju mlijeka u mliječnim žlijezdama majke. Nakon porođaja, razine prolaktina dramatično rastu kako bi podržale dojenje. Visoke razine prolaktina mogu uzrokovati umor, promjene raspoloženja i osjećaj preopterećenosti. Međutim, ovi osjećaji su normalni i često prolaze kako majka i dijete uspostavljaju rutinu i prilagođavaju se dojenju. Svi ovi hormoni su neophodni za održavanje zdrave trudnoće i pripremu tijela za porođaj. Međutim, nakon porođaja razine estrogena i progesterona naglo padaju, što može izazvati promjene raspoloženja, tugu i tjeskobu, poznate kao postporođajna depresija ili “baby blues”. Tokom trudnoće, štitnjača žene radi na povećanom kapacitetu kako bi podržala rast fetusa. Nakon porođaja, razine hormona štitnjače se često mijenjaju, što također može dovesti do postporođajne depresije.

Hormonske promjene mogu imati različit uticaj na svaku ženu, ali je važno razumjeti da su ove promjene prirodne i privremene, bitno je još jednom glasno i jasno naglasiti, dakle drage mame sve ovo će proći, ne brinite!

Primjenjujte savjete stručnih ljudi koji će vam biti od izuzetne važnosti. Iznijeti postporođajni period nije niti malo lahko ali uz prave ljude, ljubav, pažnju i adekvatne preparate sve je moguće.

Ne zaboravite na Biota intima kapsule! BIOTA intima® kapsule su jedini i prvi vaginalni imunoprobiotik na svjetskom tržištu koji u svom sastavu ima čak 6 visokospecifičnih laktobacila i dva imunomodulatora: laktoferin i vitamin D. Zahvaljujući inovativnoj formuli, kapsule imaju četvorostruko dejstvo. Prije svega BIOTA intima® kapsule preporučuju se trudnicama i dojiljama. S toga, neka u svakodnevnu rutinu uđu i BIOTA intima® kapsule, a poslije ćete nam se zahvaliti.

Mame, vaša beba treba vas i vašu ljubav, imajte strpljenja, radite na sebi i prevaziđite hormonalno stanje, znajte da će se hormoni vratiti u prvobitno stanje i sve će biti u redu. Uživajte provodeći dane sa svojom bebom i budite joj na raspologanju, onako kako vi možete najbolje!

Call Now Button