Pon. – Pet.  od 8 do 16h

Dostava besplatna za 3 ili više poručenih proizvoda. 

Zdrava trudnica i buduća mama

viber_image_2022-07-22_09-28-43-748

Podijelite ovaj članak

Zdrava trudnica i buduća mama

A da li ste znali da probiotici također imaju koristi za buduće mame?

Ranije smo vam spomenuli mikrobiotu, tu jedinstvenu zajednicu bakterija koje žive u našim organizmima i oko njih. Fokus naučnih istraživanja su, svakako, bile mikrobiota digestivnog trakta, kao i mikrobiota uro-genitalnog trakta. Naučnici smatraju da se mikrobiota počinje formirati u maternici čak i prije nego što se bebe rode.

Unutar mikrobiote nalazi se mnogo različitih vrsta bakterija. Neke su korisne po čovjeka – „dobre“ bakterije, neke štetne, a neke su, pak, neutralne. Ono što je jako bitno jeste održavati balans tih bakterija u crijevima, ili, prosto rečeno, neophodno da broj „dobrih“ bakterija brojčano nadjača one potencijalno patogene bakterije – čime će zaustaviti njihovu kolonizaciju u probavnom i uro-genitalnom traktu.

Konzumiranje preparata sa dobrim bakterijama, roda Lactobacillus, tokom trudnoće može pomoći ženama na nekoliko načina. Budući da probiotici pospješuju optimalnu funkciju probave, mogu pomoći budućim mamama u održavanju zdravijeg probavnog trakta, ali i uro-genitalnog, na način da će prevenirati infekcije, kako bakterijske, tako i gljivične. Već neko vrijeme nauka proučava poveznica između probiotika i reproduktivnog zdravlja žene i pronađeno je da, zaista, dobre bakterije roda Lactobacillus, osim što održavaju zdravlje digestivnog trakta, neminovni su za održavanje kiselosti i balansa vaginalne mikrobiote, što je posebno bitno u trudnoći, kada su žene osjetljivije nego uobičajeno te  podložne infekcijama i padu lokalnog imuniteta.

Probiotici takođe mogu pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema mame. Budući da bebe prve dobre bakterije dobijaju od svojih majki – u maternici, kao i kada putuju kroz porođajni kanal – tako počinje da se razvija njihov imuni sistem.

Kada žena uzima Biota Intima imuno-probiotik tokom trudnoće i dojenja, pozitivno utiče na vrstu bakterija koje rastu u bebinim crijevima, i od koristi je bebinom imunološkom sistemu, te pomaže u smanjenju razvoja stanja povezanih sa imunitetom kao što su suha koža, svrbež kože i atopijski dermatitis.

Call Now Button